SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/014 | 4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

Intézmény logo

Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. júl. 3.


admin

    Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola 2022/2023-as tanévének beszámolója

    A 2022/2023-as tanévet igazán mozgalmasnak mondhatjuk. Egyre több diákot sikerült egyre több versenyre motiválnunk. Többek között: sport, irodalom, szakmai ismeretek, természetvédelmi, pénzügyi, marketing, fogyasztóvédelem, élelmiszeripar és fenntarthatósági innovációs területeken mutathatták meg ügyességüket diákjaink.

    Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola 2022/2023-as tanévének beszámolója

    A 2022/2023-as tanévet igazán mozgalmasnak mondhatjuk. Egyre több diákot sikerült egyre több versenyre motiválnunk. Többek között: sport, irodalom, szakmai ismeretek, természetvédelmi, pénzügyi, marketing, fogyasztóvédelem, élelmiszeripar és fenntarthatósági innovációs területeken mutathatták meg ügyességüket diákjaink.

    Ettől a tanévtől kezdve a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola cím mellett, 3 tanéven keresztül az Ökoiskola címet is viselheti iskolánk. A tanév végén pedig elnyertük az Állatbarát Középiskola címet is.

    A Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében program keretében idén iskolánk Sepsiszentgyörgyön járt. 2022. szeptember 30-án vette kezdetét a hosszú utazás, melyen iskolánkból 4 diák és egy tanár vett részt. Résztvevő testvériskolák: Szabadka (Szerbia), Fülek (Szlovákia), Beregszász (Ukrajna), Sepsiszentgyörgy (Románia), Budaörs (Magyarország), Miskolc (Magyarország), Hajdúnánás (ezek voltunk mi). Az egy hetes kirándulás során érdekesebbnél érdekesebb programokon vettünk részt. Sok templomban jártunk, és megismerkedtünk a történetükkel. Megismerkedtünk a román kultúrával (nyelv, néptán, foglalkozások). Részt vettünk az október 6.-i megemlékezésen. A sportprogramok nagyon elnyerték a tetszésemet (minigolf, konditerem). A Sepsiszentgyörgyi Stadion egy nagyon jól felszerelt, modern és tágas létesítmény. Több múzeumot is meglátogattunk, így voltunk egy porcelánbaba múzeumban, illetve egy   vadász múzeumban is. Voltunk színházi előadásokon és moziban is. Jártunk a Tisita – völgyben, ahol megismerhettük a természet csodáit. Az Őszi vásári forgatagba is betekintést nyerhettünk, mely nagyon tetszett. Persze a szervezett programokon túl maradt idő szabadidőre is, ahol a többi iskola diákjaival ismerkedtünk meg, és barátságok (szerelmek) köttettek. (Fodor Ferenc 10. A)

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/sepsiszentgyoergyoen-jartunk

    Iskolánk bekerült a Pénziránytű Alapítvány által végzett, 10. évfolyamos tanulóinak pénzügyi ismereteit és attitűdjét vizsgáló mérésbe. A felmérésben 61 fő 10. évfolyamos technikumon tanuló diák vett részt. A bemeneti mérést 54 fő töltötte ki (2022. októbere), a kimeneti mérést 58 fő (2023. május vége).

    A kérdések megválaszolására 40 perc állt rendelkezésre. A feladatok nem iskolatípus szerint voltak összeállítva, így több olyan kérdés is előfordult, melyekkel diákjaink a tanév során nem, vagy nem olyan mélységben találkoztak, mint más képzésben. Technikumban 10. osztályban heti egy órában tanulnak pénzügyi és vállalkozói alapismereteket.

    A bemeneti mérésnél a leggyengébb eredmény: 33% volt, a legjobb eredmény: 77%.

    A kimeneti mérésnél a leggyengébb eredmény: 28% volt, a legjobb eredmény 79%.

    Idén is részt vettünk a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis versenyen, melyen iskolánkat 15 csapat képviselte. A Privátbankár által megrendezett országos versenyre 1055 rekordszámú négyfős csapat jelentkezett. Az első forduló után minden megye legjobb 10 csapata jutott tovább. 2022. november 17-én rendezték meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis Hajdú-Bihar megyei fordulóját. A legjobb 10 csapat között egy csihás csapat is képviseltette magát, mégpedig a Huligánok (Pók István, Kuli Bence, Borsi Zoltán, Vajas Attila Szabolcs).  A megyei forduló beugró feladata, egy egyperces tiktok videó elkészítése volt pénzügyi témában. A verseny reggel 8 órakor vette kezdetét egy 50 kérdésből álló kvízzel. A megoldásukra 50 percük volt a diákoknak. A kérdések nehézségi foka a tét emelésével itt már érezhető volt. A szóbeli forduló délben kezdődött, ahol Zoom-on keresztül kellett válaszolni a diákoknak a feltett kérdésekre. Első körben egy 4-4 kérdésből álló villámkérdésre kellett választ adniuk, majd következett a kifejtős téma. A mi csapatunk a biztosítások témáját kapta. Bár az egész napos küzdelem hosszúra sikeredett, de mégis jó hangulatban telt. Az összesített pontok alapján szoros küzdelemben (1-1 pont választja el az előttünk levő csapatokat) a 7. helyen sikerült a fiúknak végezniük.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/legyel-te-is-penzuegyi-junior-klasszis-1

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/legyel-te-is-penzuegyi-junior-klasszis-2022-megyei-forduloja

    A pályaorientációs napok lényege, hogy a diákok testközelből megismerkedhessenek azon szakmák képviselőivel, amilyen szakon tanulnak. Sajnos a covid miatt az elmúlt években ez a lehetőség elmaradt, de idén november 10-én már megrendezésre kerülhetett. A nap folyamán a szakmacsoportok ellátogattak a szakmai tanárok által kiválasztott helyekre. A látogatások során kérdéseket tehettek fel, és betekintést nyerhettek a való világ rejtelmeibe. Visszatérve az iskolába a feladat mindenki számára egy ppt összeállítása volt, mely bemutatta az adott szakmát, illetve a meglátogatott helyet. Mivel Ökoiskola is vagyunk, ezért fontos volt, hogy egy olyan téma is legyen az összeállíásban, hogy az adott hely, milyen környezetbarát megoldásokat tart szem előtt munkája során. Többek között jártak diákjaink a Medián Hotelben, a Zöldnek lenni jó üzletben, a Bocz-N Kft-nél, a Napsugár családi bölcsödében, és a Református Idősek Otthonában is.

    December 7-én került megrendezésre immár sokadik alkalommal a BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző által meghirdetett hagyományos Informatikai Alkalmazói Verseny az általános iskolák 5-6. és 7-8. osztályos tanulói részére, melynek tematikája: alapvető tájékozódás a számítógépen, Windows operációs rendszer, felhasználói programok, tömörítő programok, szövegszerkesztés és táblázatkezelés volt. A verseny két fordulóból állt. Az első fordulóban a tanulók saját pályamunkát készítettek, ami egy maximum három oldalas, 3-5 fényképpel színesített szövegszerkesztési feladat volt „Globális felmelegedés” címmel. Ennek a beküldésével lehetett nevezni. A felhívást eljuttattuk a beiskolázási körzetünk minden iskolájába, melynek hatására a szomszédos Görbeházi Széchenyi István Általános Iskolából 1 fő, a helyi Bocskai István Általános Iskola, AMI és Kollégium Óvoda úti Intézményegységéből 10 fő érkezett.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/informatikai-alkalmazoi-verseny-a-csihaban

    Karácsonyra hangolódva több jótékonysági programot is szerveztünk. Állatvédelmi Témahetet tartottunk, karácsonyi vásárt szerveztünk, az állatvédelmi menhely és a családsegítő számára gyűjtést szerveztünk.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/jonak-lenni-jo-1

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/allatvedelmi-temahet

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/karacsonyra-hangolodva

    2022 november 4-én került meghirdetésre a Scan4Chem vetélkedő, melyet a Magyar Természetvédők Szövetsége rendezett meg középiskolás korú 3 fős csapatok számára. Mint Ökoiskola fontosnak tartjuk, hogy a tanulóinkban egy olyan értékrendszer alakuljon ki, amely a környezettel összefüggő életviteli és magatartási mintákon alapul. Mindezeket úgy, hogy figyelembe vesszük a diákok életkorát és egyéni sajátosságaikat is. Ez a verseny közel állt hozzájuk, hisz az okostelefonjaikra igencsak szükség volt. Egy applikáció segítségével (Scan4Chem) a gyártóktól és a forgalmazóktól egyszerűen kérhettek információt az egyes termékek összetételéről. Ezáltal fény derülhetett, hogy az adott termékben mennyi veszélyes anyag- SVHC- található. A Különös Aggodalomra Okot Adó Anyagok koncentrációjának felső határértéke 0,1 tömegszázalék. A több száz beszkennelt termék között szerencsére diákjaink nem találtak veszélyes termékeket. A cél minél több szilárd halmazállapotú használati tárgy vonalkódjának beszkennelése (pl. ruhák, írószerek, játékok, sportszerek, stb.) volt. Ez a verseny közel állt hozzájuk, hisz az okostelefonjaikra igencsak szükség volt. Egy applikáció segítségével (Scan4Chem) a gyártóktól és a forgalmazóktól egyszerűen kérhettek információt az egyes termékek összetételéről. Ezáltal fény derülhetett, hogy az adott termékben mennyi veszélyes anyag- SVHC- található. A Különös Aggodalomra Okot Adó Anyagok koncentrációjának felső határértéke 0,1 tömegszázalék. A több száz beszkennelt termék között szerencsére diákjaink nem találtak veszélyes termékeket. A cél minél több szilárd halmazállapotú használati tárgy vonalkódjának beszkennelése (pl. ruhák, írószerek, játékok, sportszerek, stb.) volt. Iskolánk csapata a ”Csipet csapat” a végső megmérettetésben az 56 résztvevő csapat közül az előkelő harmadik helyen végzett. A beküldött szkennelések számai alapján is volt egy külön értékelés, melyben az első helyezést értük el. A csapat tagjai: Dudás Mercédesz, Reszegi Klaudia és Porkoláb Miklós. Diákjaink az okleveleken túl értékes vásárlási utalványokkal gazdagodtak.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/scan4-chem-vetelkedo-szkennelj-a-valtozasert

    Február 23-án a Berettyóújfalui SzC Csiha Győző Technikum gépgyártás-technológiai technikus tanulói az NCT Ipari Elektronikai Zrt. (Magyarország vezető számjegyvezérlésű gépgyártója) meghívására látogatást tettek az NCT Taksony Szerszámgépgyárban és részt vettek a „NYITOTT NAPOK” rendezvényen. A program Szerszámgépgyár bemutatásával kezdődött, amit előadások követtek. Ennek keretében megismerkedhettünk az NCT legújabb fejlesztéseivel: CNC eszterga és megmunkáló-központtal, 5D megmunkálással, a legújabb forgácsoló szerszámokkal, Robot adagolással és a myNCT dialógus programozással, amiket a különféle alkatrészek gyártása közben is megtekinthettünk. A program állófogadásos ebéddel zárult. Tanulóink a legújabb gyártástechnológiai ismeretek és fejlesztések birtokában térhettek haza, megköszönve Iskolánk és a BSzC vezetésének a nem mindennapi lehetőséget.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/csihas-diakok-latogatasa-az-nct-zrt-nel

    Immáron harmadik éve kerül megrendezésre iskolánkban a Fogyasztóvédelmi témahét (február 20-24.), melynek keretében a diákok osztályfőnöki és szakmai órákon ismerkednek meg az éppen aktuális fogyasztóvédelmi ismeretekkel. Idén a már ismert témákon túl (e- kereskedelem, közösségi oldalak veszélyei, szavatosság-jótállás, panaszügyintézés) két új téma jelent meg: mesterséges intelligencia és a zöldállítások, fenntarthatóság. A mesterséges intelligencia átszővi életünket. Itt említhetjük akár az útvonaltervező programokat, az orvosi diagnosztikát, a mezőgazdaságot, csevegőrendszereket, vagy akár a távközlő hálózatokat. A fenntarthatóság, környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap mindennapi életünkben. Jó tisztában lenni, hogy azért, mert egy vállalkozás környezetbarátként tünteti fel magát, nem biztos, hogy ez az általa gyártott termékek is ezt tükrözik. A hét folyamán vers és plakát pályázat került meghirdetésre fogyasztóvédelmi témákban. A hetet egy fogyasztóvédelmi kvíz zárta, ahol 3 szerencsés tanuló ajándékcsomagban részesült.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/fogyasztovedelmi-temahet-2023

    2023. március 6-10. között került megrendezésre iskolánkban is a PÉNZ7- pénzügyi és vállalkozói témahét. Idén fókuszban pénzügyi témakörben a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, vállalkozói témakörben pedig a „Gondolkozz és vállalkozz” ismeretek álltak. Osztályfőnöki és szakmai órákon mélyülhettek el jobban a diákok témákban. Azoknál az osztályoknál, ahol Pénzügyi és vállalkozói ismeretek oktatása folyik több órában is sikerült betekintést nyerniük a témákba. A héten egy PÉNZ7 kvíz kitöltésére is alkalmuk volt az érdeklődő diákságnak, közülük 3 szerencsés részesült ajándékcsomagban.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/penz-7-2023

    Iskolai könyvtárunk ebben a tanévben már 4. alkalommal csatlakozott az IASL nemzetközi könyvjelzőcsere programjához. Ezúttal a horvát főváros egyik gimnáziumát sorsolták ki hozzánk a nemzetközi szervezők. A könyvjelzőket részünkről három kilencedikes csoport: a kereskedelmi értékesítők, a kisgyermekgondozók és a turisztikai technikusok készítették. Képességüktől és alkotókedvüktől függően volt, aki élénk színű motívumokat színezett, és voltak néhányan, akik saját kezű alkotásokat készítettek. Az elkészült munkákat kis ajándéktárgyak kíséretében útjára indítottuk. Néhány hét elteltével a cserepartner iskola (IX. gimnazija, Zágráb) honlapján örömmel fedeztük fel, hogy megérkeztek a könyvjelzőink, amiről a közösségi média felületükön is posztoltak. A horvát gimnázium kapcsolattartó könyvtáros tanárával e-mailben felvéve a kapcsolatot, megtudtuk, hogy az ő könyvjelzőikre sem kell már sokat várnunk, hamarosan postázzák őket. A változatos és igényes kivitelű könyvjelzők meg is érkeztek. A borítékban még egy jelképes ajándék is lapult, egy origami daru, ami egy hirosimai történet alapján Japánban a béke szimbóluma. A cserepartner iskola könyvtárában sok-sok ilyen papírmadár alkot egy nagyon szép dekorációs elemet. Nagy öröm volt a könyvjelzőket készíteni, és a horvát gimnazisták alkotásait megkapni, betekinteni kicsit egy másik nemzet középiskolásainak mindennapjaiba és gondolatvilágába.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/origami-darvak-es-koenyvjelzok-nemzetkoezi-koenyvjelzocsere-program-2022-23

    Országos Fekvenyomó Olimpiára 2023.03.11-én, Gyulán került sor. Iskolánkat 11 diák képviselte, ebből 6 lány és 5 fiú.

    A következő eredmények születtek:

    • Bartha Natasa első hely
    • Balogh Ágnes első hely
    • Rékasi Vera első hely
    • Varga Léna 4. hely
    • Bózsár Petra 5. hely
    • Vezendi Gréta 6. hely

    Fiúk között Berencsi Gábor 4. helyezést ért el, Fodor Ferenc 6. helyezést, Pál Dániel első, Kántor Alex 3. helyezést, Pálóczi Zoltán pedig 9. helyezést ért el.

    A legjobbak májusban a döntőn is megmérettethették magukat.

    Eredmények:

    • Bartha Natasa – II. helyezés
    • Rékasi Veronika- II. helyezés
    • Berencsi Gábor- III. helyezés
    • Pál Dániel- V. helyezés

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/orszagos-fekvenyomo-diakolimpia

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/diakolimpia-orszagos-doento

    2023. március 16 - 17-én került megrendezésre Szekszárdon a 37. Csapó Dániel Emlékverseny. Iskolánkat Dudás Mercédesz és Csuka Gábor képviselte, a Martinek Farmot mutatták be. Előadásukkal különdíjasok lettek.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/csapo-daniel-emlekverseny-szekszard 

    Az Olvass többet! határtalanul-magyarul elnevezésű olvasásnépszerűsítő versenyben az idei tanévben második alkalommal vettünk részt. A debreceni Ady Endre Gimnázium által szervezett verseny őszi és tavasz fordulóból áll, illetve egy extra fordulóból, ahol az ajánlott könyvekhez illusztrációkat kell készíteni. Az őszi és a tavaszi félév első fordulójában még nagy volt tanulóink lelkesedése, hiszen 11-11 tanuló kitöltötte az első, online forduló szövegértési feladatlapját. A komolyabb megmérettetést jelentő második fordulóra már csak öt, illetve egy tanulónk lelkesedése tartott ki. Dudás Mercédesz 10. E osztályos kereskedelmi értékesítő szakmás tanulónk volt az egyetlen, aki a korcsoportjának ajánlott 2-2 művet elolvasta és kiemelkedően sikeresen töltötte ki a változatos feladattípusokat tartalmazó feladatlapokat. A több mint 200 versenyzőt számláló nemzetközi mezőnyben az összesített eredménye ősszel a 8., míg tavasszal - a tavalyi versenyhez hasonlóan - az előkelő 5. helyezést eredményezte számára. Az oklevélen és a jutalomkönyvön kívül Merci jutalma, hogy részt vehet a verseny nyári táborában, ahol a hozzá hasonló lelkes könyvbúvár fiatalokkal tölthet el néhány napot csendes erdei környezetben olvasással, ismerkedéssel, kirándulással és a könyvekhez kapcsolódó különféle programokkal, vetélkedőkkel.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/ne-ess-panikba-olvass-toebbet-verseny-2022-23

    A Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum adott otthont a ’Gondolkozz marketing nyelven!’ elnevezésű verseny regionális döntőjének 2023. április 18-án. A regionális döntőbe a legjobb 6 csapat kapott meghívást (30 induló közül). Iskolánk 10. A osztályos diákjai is ezen szerencsés csapatok közé tartoztak. Tagjai: Kaskötő Dominika, Marján Levente és Vancsik Balázs. Előzetes feladatként többek között egy honlapot kellett készíteniük. Ez a feladat nem bizonyult számukra nehéznek, hisz informatika szakos tanulóként ezt tanulják. Saját cipő márkát álmodtak meg. A döntőben ezt kellett elsőként bemutatniuk, majd érdekes logikai feladatok követték egymást. A diákok jól érezték magukat és sorra vették az akadályokat, annak ellenére, hogy egyedüli csapatként ők voltak azok, akiknek nem voltak előzetes marketing ismeretei. Az V. helyen sikerült zárniuk a versenyt. Az élményeken túl értékes vásárlási utalványokkal gazdagodtak.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/gondolkozz-marketing-nyelven

    2023. április 14-én rendezték meg Nagykőrösön a XX. „Hagyományok – Ízek – Régiók” Országos Tudományos Diákkonferenciát. Iskolánkat Dudás Mercédesz (10. E) és Horváth Natália (11. F) kereskedelmi értékesítő szakos tanulók képviselték. Dolgozatuk címe: A befőttesüveg ezer arca.A dolgozat kitért a befőttesüveg történeti bemutatására, újrahasznosítási lehetőségeire, a csomagolásmentes vásárlás fontosságára és nem utolsó sorban bemutatta a hajdúnánási Zöldnek lenni jó! Ökoboltot is. Eredményük mutatta a felkészültségüket is, hiszen az abszolút kategóriában (legjobb dolgozat + legjobb előadás) a szép számú mezőnyben a II. helyezést érték el.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/xx-hagyomanyok-izek-regiok-orszagos-tudomanyos-diakkonferencia

    2023. április 24-én vette kezdetét a X. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitábor Mezőkövesd Zsóryn. A három napos táborba azon iskolák diákjai kerülhettek, akik február-március idején iskolájukban fogyasztóvédelmi témahetet tartottak. Ezen intézmények közül került ki idén három iskola: iskolánkon kívül egy győri és egy kiskunfélegyházi középiskola diákjai részesülhettek a tábori élményekben, A játékos fogyasztóvédelmi feladatok megoldásán túl érdekes és hasznos előadások színesítették a tábor programját. A NÉBIH munkatársai a szervezet működésén túl, az élelmiszerbiztonság fontosságát mutatták be. Ezt követte Fegyverneki Gergő módszertani tanácsadó, aki az online önvédelemre hívta fel a figyelmet több oldalról megközelítve. Gondolovics Katalin a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője a digitális térben felbukkanó veszélyeket mutatta be. Végül Dr. Kupecki Nóra helyettes államtitkár asszony a fogyasztóvédelem feladatköreit járta körbe. A három nap folyamán az előadásokon és a vetélkedőkön túl, lehetőségünk volt átsétálni Mezőkövesdre is, ahol a város nevezetességeit tekintettük meg. Élményekkel és oklevelekkel gazdagodva tértünk haza a táborból.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/x-orszagos-fogyasztovedelmi-sulitabor-1

    A Fenntarthatósági Témahét kapcsán (április 24-28) között több program is hozzájárult a diákok tudatos környezetszemléletének alakításához. Osztályfőnöki órákon a műanyagok emberekre és környezetre gyakorolt hatásáról nézhettek meg anyagokat. A Séf the World verseny kapcsán a csapatok több formában próbálták elérni a diákokat és népszerűsíteni a heti egy nap húsmentességet. Így akadt csapat (Vegetables), aki az iskola tanárait, diákjait kérdezte meg a témáról. A Fit girl’s csapata egy híradós anyaggal, illetve egy prezentációval segítette a témában a diákokat. A Miraculous csapat  egy húsmentes receptet prezentált a diákoknak videó formájában. A hét további részében pedig húsmentes receptekről tartottak szünetekben előadásokat. A csapatok által készített videók az iskola folyosóján található TV-ben lejátszásra kerültek szünetekben. A csapatok által készített plakátok a Zöld Hírek felületre kerültek kitételre.  A cél minden esetben az volt, hogy a diákok elgondolkodjanak a túlzott húsfogyasztás mértékéről, és következményeiről. Április 28-29-én került megrendezésre a Kéky Lajos Városi Művelődésközpontban a Kaktuszok és pozsgás növények kiállítása, melyre iskolánk kereskedelmi értékesítő szakos tanulói (9. F, 11. E) is ellátogatott. Szintén a Kéky Lajos Városi Művelődésközpont adott otthont a századelejei magyar kereskedelmi plakátok kiállításának, melyet a kereskedelmi értékesítő szakos tanulók (9. F, 11. E) tekintettek meg.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/fenntarthatosagi-temahet-1

    Májusban 25 technikumban tanuló ( turizmus és vendéglátás, informatika és távközlés, gépészet és speciális gép- és járműgyártás ) diáknak adatott meg a lehetőség, hogy két hetet Görögországban tölthessenek tanulmányi kiránduláson az Erasmus+ program keretében.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/csihasok-goeroegorszagban

    A Magyar Természetvédők Szövetsége által idén márciusban meghirdetett országos verseny célja a tudatos húsfogyasztás népszerűsítése volt. Mit értünk ez alatt? Ha lehet, vásároljunk húst hazai termelőktől, ne vegyünk olyan húst, ami nagyüzemi állattartásból származik, és hetente tartsunk legalább egy húsmentes napot. Így nem csak az egészségünket, de környezetünket is védhetjük. A három fordulós versenyre 3-4 fős csapatok jelentkezését várták. A közel 350 résztvevő csapatból iskolánkat 4 csapat is képviselte ezen az országos versenyen, akiknek a munkáját Ötvösné Kéki Piroska és Pók Szilvia tanárnők segítették.  Az első forduló feladatai elsősorban elméleti ismereteket igényeltek, amelyekre a tanulók a megadott segédanyagok és az internet segítségével találhatták meg a válaszokat. A második forduló feladataihoz már kreativitásra is szükség volt: plakátot, videót kellett készíteni és egyéb módjait is találni a heti egy húsmentes nap népszerűsítésének. Egy húsmentes receptet is meg kellett alkotni. Az akció sikerességét fotókkal, videókkal dokumentálva küldtük vissza.  kiírás szerint az első 2 fordulóban legtöbb pontot elért 25 csapat garantált ajándékban részesül. Iskolánk mind a 4 csapata bekerült a legjobb 25 közé! A harmadik, élő döntőbe azonban már csak a legjobb 8 csapat kapott meghívást. A döntőre június 8-án a budaörsi Gasztroakadémián került sor, ahol a feladat egy húsmentes bolognai és egy zöldségsaláta elkészítése volt, de a főzésen kívül az elméleti ismereteikről is számot kellett adniuk a diákoknak. Iskolánkat a Golden Trio elnevezésű csapat képviselte, akik a legmagasabb pontszámmal jutottak a döntőbe. Tagjai Reszegi Klaudia, Ádám Róbert és Porkoláb Miklós 10. E osztályos tanulók. A főzéshez lelkesen és kellő magabiztossággal kezdtek hozzá. Az étel elkészítése után a szakmai zsűri értékelte az ételeket, majd a hústermeléssel kapcsolatos ismereteiket szóban és írásban is bizonyítaniuk kellett. A zsűri tagja volt többek között Vomberg Frigyes, akinek a neve a Séfek séfe című televíziós műsorból vált ismertté. Az egész napos izgalom és a több hónapos felkészülés meghozta a gyümölcsét: sikerült az első helyet megszerezniük ezen a versenyen. Ezúton is gratulálunk nekik! A két fiú egyébként villanyszerelőnek, Klaudia pedig kereskedelmi értékesítőnek tanul, de úgy látszik, a főzés sem okoz nekik gondot.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/joettuenk-foztuenk-gyoztuenk

    2023. június 1-én rendezte meg budapesti székhelyén tanévzáró rendezvényét az Otp Fáy András Alapítvány. Itt kerültek átadásra az Év pedagógusa díjai is, mellyel a digitális tananyagok ismeretátadásában legaktívabb pedagógusok munkáját ismerték el. A díj elnyeréséhez pályázni kellett és az alapítvány online, illetve sream előadásait használni a tanév folyamán. Ezek után hirdettek 3 győztest, köztük iskolánk tanára, Ötvösné Kéki Piroska is a nyertesek között volt. A díjakat Csejtei Ildikó, az Alapítvány ügyvezetője és Azurák Csaba az Alapítvány kuratóriumi tagja adták át. Az eseményt Badár Tamás bűvész show-ja zárta.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/otp-fay-andras-alapitvany-tanevzaro-rendezvenye-ev-pedagogusa-dij-2022-2023-as-tanevben

    Junior Achievement Magyarország Alapítvány Fenntarthatósági Innovációs Versenyt szervezett középiskolás fiatalok részére idén májusban.  A verseny célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azokra a fenntartható problémákra, igényekre, amelyek megoldására a diákok saját üzleti ötletük megalkotásával tudnak reagálni, ezzel bővítve készségeiket és ismereteiket a fenntartható vállalkozások világában. A csapatoknak egy olyan üzleti ötletet kellett kitalálni, amely kapcsolódik az alumíniumhoz, fenntartható és innovatív. Az ötletek bemutatását Power Point formájában várták. Több témakörből lehetett választani, hogy milyen területről készítjük a prezentációt. Iskolánk csapata az oktatás területét választotta, mivel Öko iskola vagyunk, és fontosnak tartjuk a szelektív hulladékgyűjtést. Az ötletünk főbb irányvonala az volt, hogy már egészen óvodás kortól megszólítjuk a kicsiket, ALU Kapitány segítségével, aki játékos formában (mesefüzet, figurák) hozza közelebb hozzájuk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Általános és középiskolások számára pedig többek között interaktív vándorkiállítást álmodtunk meg a témában. A szakmai zsűri döntése alapján a mi ötletünk bizonyult a legjobbnak (https://www.facebook.com/photo/?fbid=578206544398339&set=a.508581101360884). A csapat tagjai: Dudás Mercédesz, Kiss Nikolett, Péter Zsanett, Kuru Sándor 10. E osztályos tanulók és Csuka Lajos 10. G osztályos tanuló. Felkészítő tanár: Ötvösné Kéki Piroska. Nyereményként értékes műszaki vásárlási utalványokkal gazdagodtunk.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/fenntarthatosagi-innovacios-verseny

    Bízunk benne, hogy a következő tanév is hasonló sikereket fog hozni, mind tanulóink, mind pedig iskolánk számára.

    Beszámolót készítette: Ötvösné Kéki Piroska

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Kaktusz kiállításon jártunk

    Kaktusz kiállításon jártunk

    Mint minden évben idén is ellátogattunk a 9. évfolyamos kereskedelmi értékesítőkkel a hajdúnánási Művelődési Központban megrendezett kaktusz kiállításra 2024. május 3.-án.

    2024. máj. 11.


    Gondolkozzunk Marketing Nyelven!

    Gondolkozzunk Marketing Nyelven!

    Olyan háromfős csapatok jelentkezését várták a versenyre, akik érdeklődnek az aktuális gazdasági és pénzügyi folyamatok iránt, illetve az informatikában is jártasak. Három csapat vállalta a megmérettetést. 11. A Bajnokok, 10. A Sasok, és egy újabb 10.A osztályos csapat a Tigrisek.

    2024. máj. 10.


    Hajdú-Bihar -Vármegyénk Kincsei vetélkedő

    Hajdú-Bihar -Vármegyénk Kincsei vetélkedő

    A háromfordulós vetélkedő még tavaly novemberében vette kezdetét. Iskolánkból- BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola- több csapat is jelentkezett a versenyre. A verseny során érdekes feladatokat kellett a diákoknak megoldaniuk. Így volt többek között keresztrejtvény, versírás, térképes feladat, vármegyei és nemzeti értékek felismerése feladat. A versenyre a vármegyéből 46 középiskolai csapat jelentkezett.

    2024. máj. 9.



    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

    4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

    Telefon: +3652570532

    E-mail: titkarsag@csiha.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030/014


    2024Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola