SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/014 | 4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

Intézmény logo

Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. júl. 3.


admin

    Ökomunkacsoport 2022/2023-as tanévének második félévének beszámolója

    A második félévben is több versenyen képviselték iskolánkat diákjaink: sport, olvasás, marketing, élelmiszeripar, fogyasztóvédelem, gépészet, természetvédelem, fenntarthatósági innovációs terület. Mint a felsorolásból is látszik célunk, hogy diákjaink minél több területen megmérettethessék magukat.

    Ökomunkacsoport 2022/2023-as tanévének második félévének beszámolója

    A második félévben is több versenyen képviselték iskolánkat diákjaink: sport, olvasás, marketing, élelmiszeripar, fogyasztóvédelem, gépészet, természetvédelem, fenntarthatósági innovációs terület. Mint a felsorolásból is látszik célunk, hogy diákjaink minél több területen megmérettethessék magukat. Az idei tanévünkben sem maradhatott el a már jól megszokott fogyasztóvédelmi témahét megszervezése. Immáron harmadik éve került megrendezésre iskolánkban- BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola- a Fogyasztóvédelmi témahét (február 20-24.), melynek keretében a diákok osztályfőnöki és szakmai órákon ismerkednek meg az éppen aktuális fogyasztóvédelmi ismeretekkel.  Idén a már ismert témákon túl (e- kereskedelem, közösségi oldalak veszélyei, szavatosság-jótállás, panaszügyintézés) két új téma jelent meg: mesterséges intelligencia és a zöldállítások, fenntarthatóság.

    A mesterséges intelligencia átszővi életünket. Itt említhetjük akár az útvonaltervező programokat, az orvosi diagnosztikát, a mezőgazdaságot, csevegőrendszereket, vagy akár a távközlő hálózatokat. A fenntarthatóság, környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap mindennapi életünkben. Jó tisztában lenni, hogy azért, mert egy vállalkozás környezetbarátként tünteti fel magát, nem biztos, hogy ez az általa gyártott termékek is ezt tükrözik.  A hét folyamán vers és plakát pályázat került meghirdetésre fogyasztóvédelmi témákban. 

    Szakmai órákon a kereskedelmi értékesítő szakos tanulók a Vásárlók könyvének használatát tanulták meg. A hetet egy fogyasztóvédelmi kvíz zárta, ahol 3 szerencsés tanuló ajándékcsomagban részesült.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/fogyasztovedelmi-kviz

    Reméljük, hogy idén is hasznos információkkal sikerült megismertetnünk a diákokat.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/fogyasztovedelmi-temahet-2023

    2023. március 6-10. között került megrendezésre iskolánkban is a PÉNZ7- pénzügyi és vállalkozói témahét. Idén fókuszban pénzügyi témakörben a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, vállalkozói témakörben pedig a „Gondolkozz és vállalkozz” ismeretek álltak. Osztályfőnöki és szakmai órákon mélyülhettek el jobban a diákok témákban. Azoknál az osztályoknál, ahol Pénzügyi és vállalkozói ismeretek oktatása folyik több órában is sikerült betekintést nyerniük a témákba. A héten egy PÉNZ7 kvíz kitöltésére is alkalmuk volt az érdeklődő diákságnak, közülük 3 szerencsés részesült ajándékcsomagban.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/penz-7-2023

    Iskolai könyvtárunk ebben a tanévben már 4. alkalommal csatlakozott az IASL nemzetközi könyvjelzőcsere programjához. Ezúttal a horvát főváros egyik gimnáziumát sorsolták ki hozzánk a nemzetközi szervezők. A könyvjelzőket részünkről három kilencedikes csoport: a kereskedelmi értékesítők, a kisgyermekgondozók és a turisztikai technikusok készítették. Képességüktől és alkotókedvüktől függően volt, aki élénk színű motívumokat színezett, és voltak néhányan, akik saját kezű alkotásokat készítettek. Az elkészült munkákat kis ajándéktárgyak kíséretében útjára indítottuk. Néhány hét elteltével a cserepartner iskola (IX. gimnazija, Zágráb) honlapján örömmel fedeztük fel, hogy megérkeztek a könyvjelzőink, amiről a közösségi média felületükön is posztoltak. A horvát gimnázium kapcsolattartó könyvtáros tanárával e-mailben felvéve a kapcsolatot, megtudtuk, hogy az ő könyvjelzőikre sem kell már sokat várnunk, hamarosan postázzák őket. A változatos és igényes kivitelű könyvjelzők meg is érkeztek. A borítékban még egy jelképes ajándék is lapult, egy origami daru, ami egy hirosimai történet alapján Japánban a béke szimbóluma. A cserepartner iskola könyvtárában sok-sok ilyen papírmadár alkot egy nagyon szép dekorációs elemet. Nagy öröm volt a könyvjelzőket készíteni, és a horvát gimnazisták alkotásait megkapni, betekinteni kicsit egy másik nemzet középiskolásainak mindennapjaiba és gondolatvilágába.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/origami-darvak-es-koenyvjelzok-nemzetkoezi-koenyvjelzocsere-program-2022-23

    1. március 16 - 17-én került megrendezésre Szekszárdon a 37. Csapó Dániel Emlékverseny. Megtiszteltetés volt részt vennünk ezen a versenyen. A hosszú utazás után, elfoglaltuk szállásainkat, megismerkedtünk a többi versenyzővel és tapasztalatokat cseréltünk, bíztattuk egymást. A versenyzők 15 iskolából érkeztek szerte az egész országból (pl. Kőszeg, Szombathely, Kaposvár, Budapest, Hajdúböszörmény, Debrecen, Kiskunfélegyháza), és 44 előadással készültek. A versenyzők 3 szekcióban mutathatták meg felkészültségüket. Mi (Csuka Lajos és Dudás Mercédesz) az Élelmiszeripari technológiák bemutatása szekcióba tartoztunk, ahol 13 pályamunka került előadásra. A dolgozatunk és prezentációnk (10 perces előadás) a hajdúnánási Martinek Farmot mutatta be. Szerencsére nem kellett sokat izgulnunk az előadásig, a sorsolásnak köszönhetően 6. -ként adhattuk elő előadásunkat. Előadásunkat különdíjjal jutalmazták.

    A versenyre történő felkészülés (egy hónappal a verseny előtt) hamar eltelt. Egyre jobban tudtuk a szövegeinket. Bár engem (Csuka Lajos) a versenyek soha nem érdekeltek, a verseny után úgy éreztem, hogy többet kellene ilyen versenyeken részt vennem. A felkészítő tanárom (Ötvösné Kéki Piroska) sokat segített és növelte az önbizalmam. A társamnak már volt versenytapasztalata, ő tudta, hogy milyen érzés ez. Nekem ez volt az első versenyem, előtte nagyon izgultam, hogy sikerülni fog- e? De az előadáskor már felszabadult voltam és jól éreztem magam. A társam és a felkészítő tanárom is bíztak bennem, és ez adott nekem is erőt. Én csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki a versenyzést. Ez a versenyre való felkészülés sok mindent megváltoztatott bennem.

    Dudás Mercédesz (10. E) és Csuka Lajos (10. G)

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/csapo-daniel-emlekverseny-szekszard

    A sport fontos szerepet játszik iskolánk életében. Ha lehetőség adódik rá, országos versenyeken mérettetjük meg diákjaink tudását. Idén az Országos Fekvenyomó Versenyen mérettette meg magát több diák is, nagyon jó eredményekkel. Többen bejutottak a májusi országos döntőbe is.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/orszagos-fekvenyomo-diakolimpia

    2016 óta kerül megrendezésre a Digitális Témahét, melynek célja a diákok digitális kompetenciájának fejlesztése. Intézményünkben ez idén többszinten valósult meg.

    A 9. B osztály a Csokonai Színház színészei segítségével egy online drámaórán vett részt, ahol egy fiktív világban valós problémákat próbáltak megoldani. A drámaóra 90 perces volt.

    1. A és 10. B osztályokban Pénzügyi és vállalkozói alapismeretek órán a diákoknak egy – egy adott vállalkozást kellett bemutatni power point bemutatók formájában.

    A többi pénzügyi ismereteket tanuló osztályokban az OTP Fáy Digitális Oktatási Program anyagait tekintették meg:

    • Pénzügyi alapok
    • kapcsolódva a Fenntarthatósági Témahéthez: Környezetgazdálkodás

    Március 31-én került megrendezésre a Csiha nap, melynek keretében lehetőség volt betekintést nyerni a 3D nyomtatás világába, illetve ki lehetett próbálni, a hegesztés nehézségeit is egy hegesztő szimulátor segítségével.

    Április közepén a 10. A osztály, májusban pedig a 10. B osztály egy streamelt pénzügyi órán vett részt az OTP Fáy Digitális Oktatási Program keretében.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/digitalis-temahet-1

    Marketing versenyen csapatunk bejutott a regionális döntőbe, ahol az 5. helyezést sikerült elhozniuk.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/gondolkozz-marketing-nyelven

    Iskolánk már 9 éve vesz részt a nagykőrösi Tudományos Diákkonferencián, ahol élelmiszeripari témák kerülnek feldolgozásra. Idén a befőttesüveg története, felhasználhatósága, újragondolása lett bemutatva a dolgozatban, mellyel az abszolút kategória 2. helyezését hozták el a diákok.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/xx-hagyomanyok-izek-regiok-orszagos-tudomanyos-diakkonferencia

    Tavaly indult útjára a Végzősök fájának ültetése, mely idén is elültetésre került a megszépült udvarunk területén.

    Májusban az ERASMUS+ program segítségével 25 technikusi diákunk és 2 kísérő tanárunk juthatott el két hétre Görögországba, tanulmányi kirándulásra. A kint létük alatt a három szakmacsoport diákjai több kulturális programon keresztül ismerhették meg Görögország nevezetességeit.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/csihasok-goeroegorszagban

    Június 3-tól iskolánk elnyerte egy évre az Állatbarát Középiskola címet.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/allatbarat-koezepiskola

    Itt még nem ért véget a tanév, hisz két versenyt, egy természetvédelmi- főzős és egy fenntarthatósági innovációs versenyt is sikerült diákjainknak megnyerni.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/joettuenk-foztuenk-gyoztuenk

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/fenntarthatosagi-innovacios-verseny

    Több osztálykirándulásra is sor került a tanév végéhez közeledve. Így jártak diákjaink Szolnokon, Egerben és Tiszalökön is.

    A kupak- elem és mobiltelefon gyűjtő verseny szerencsére minden osztály diákjait megmozgatta ebben a tanévben is. A Pontvelem Okos Program keretében az időszaki versenyben megyei szinten mobiltelefon gyűjtésben a 3. helyen, elemgyűjtésben pedig a 9. helyen végeztünk. A gyűjtés során kapott pontokból egy műanyag flakon összenyomó szerkezetet sikerült beszereznünk. A szelektív hulladékgyűjtés során az összegyűjtött kupakokat (141 kg) adományként ajánlottuk fel. Az összegyűjtött aludobozokat pedig havonta visszavittük az alugyűjtőbe. A tanév során 180 kg elemet és 96 db telefont gyűjtöttünk.

    Szerencsére egyre több diákot sikerül elérnünk legyen az egy vetélkedő, kirándulás vagy szelektív hulladékgyűjtés kapcsán.

     

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

    Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

    Környezetvédelmi foglalkozáson vett részt 2024. április 15.-én a 10. B osztály.

    2024. ápr. 22.


    Őrült zsenik a döntőben

    Őrült zsenik a döntőben

    Még novemberben vette kezdetét az Act Local! Green Startup Challenge országos üzleti fenntarthatósági verseny, melynek döntője 2024. 04. 12-13.-án került megrendezésre Budapesten. Iskolánk az induló 75 csapat közül a két fordulót követően bejutott az országos döntőbe. Az „Őrült zsenik” csapatát Dudás Mercédesz (11. E), Vágó Brigitta (11.E) és Csuka Lajos Gábor (11. G) osztályos tanulók alkották, felkészítő tanáruk: Ötvösné Kéki Piroska.

    2024. ápr. 21.


    "Hagyományok- Ízek-Régiók" országos Tudományos Diákkonferencia

    "Hagyományok- Ízek-Régiók" országos Tudományos Diákkonferencia

    Egy újabb versenyen mérettették meg magukat Dudás Mercédesz és Csuka Lajos végzős tanulók.

    2024. ápr. 20.



    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

    4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

    Telefon: +3652570532

    E-mail: titkarsag@csiha.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030/014


    2024Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola