SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/014 | 4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

Intézmény logo

Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. júl. 3.


admin

    Ökomunkacsoport 2022/2023-as tanévének első féléves beszámolója

    A munkacsoport 2022. augusztus 25-én tartotta alakuló gyűlését. A munkaterv összeállításakor arra törekedtünk, hogy a tanév minden időszakára találjunk olyan területet, ahova becsempézhetjük a környezettudatosságot. Valami új programot, ami még nem volt, vagy már létezett, de formáltunk rajta

    Ökomunkacsoport 2022/2023-as tanévének első féléves beszámolója

    A munkacsoport 2022. augusztus 25-én tartotta alakuló gyűlését. A munkaterv összeállításakor arra törekedtünk, hogy a tanév minden időszakára találjunk olyan területet, ahova becsempézhetjük a környezettudatosságot. Valami új programot, ami még nem volt, vagy már létezett, de formáltunk rajta. A szelektív hulladékgyűjtés idén is folytatódik. Az alumínium dobozokat havonta visszük a visszaváltó automatába, az üvegeket és műanyag flakonokat pedig a városi szelektív gyűjtőkbe. Ismét meghirdetésre került az osztályok között a kupakgyűjtő verseny. Tavaly 144 kg-ot sikerült összegyűjtenünk, reméljük ezt a mennyiséget idén is elérjük majd. Első félév zárása: 59 kg. Ezen kívül az elemeket is elkezdtük újragyűjteni. Csatlakoztunk a Pontvelem programhoz ismét. Eddig 61-kg-ot szállítottak el tőlünk. Hajdú- Bihar vármegyében jelenleg az elemgyűjtőversenyben a 6. helyen állunk. A bejövő osztályok cserepes növényekkel tették szebbé a környezetüket. Beszereztünk egy csapadékvízgyűjtő tartályt, mely a növények öntözését segíti. Az előző tanév végén az Otp Fáy András Alapítvány által meghirdetett Drágakő maraton versenyen 100000 Ft-ot nyertünk. Ezt az összeget sporteszközök vásárlására költöttük. Egy újabb csocsoasztalt és pingpong ütőket vásároltunk. 

    Idén is csatlakoztunk a városi autómentes nap programjaihoz. Diákjaink gyalog, kerékpárral, gördeszkával érkeztek a helyszínre. A főtéren felállított sátornál a résztvevő osztályok (9. A, 9. B, 9. F, 10. A, 11.A, 11. E, 11. F) diákjait megvendégelték egy kis pékáruval és üdítővel. A regisztráció során kapott tombolával az este folyamán értékes ajándékokat sorsoltak ki. Sajnos idén Fortuna nem állt mellénk a sorsolás során.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/europai-automentes-nap-2022

    2022. szeptember 30-án került megrendezésre a sport és egészségnapunk. Testnevelés órákon és szünetekben sportversenyeket szerveztek. Sajnos az időjárás nem kedvezett a szabadtéri programoknak. Iskolaorvosunk dr. Mozga Fruzsina és védőnőnk, Erdei Jánosné előadásokat tartottak az egészséges életmódról, egészségkárosító szerekről, a mozgás fontosságáról. A sportversenyek győztesei és az egészséges életmód kvíz legjobbjai jutalomban részesültek.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/sport-es-egeszsegnap-1

    A Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében program keretében idén iskolánk Sepsiszentgyörgyön járt. 2022. szeptember 30-án vette kezdetét a hosszú utazás, melyen iskolánkból 4 diák és egy tanár vett részt. Résztvevő testvériskolák: Szabadka (Szerbia), Fülek (Szlovákia), Beregszász (Ukrajna), Sepsiszentgyörgy (Románia), Budaörs (Magyarország), Miskolc (Magyarország), Hajdúnánás (ezek voltunk mi). Az egy hetes kirándulás során érdekesebbnél érdekesebb programokon vettek részt. Sok templomban jártak, és megismerkedtek a történetükkel. Megismerkedtek a román kultúrával (nyelv, néptán, foglalkozások). A sportprogramok nagyon elnyerték a tetszésüket (minigolf, konditerem).

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/sepsiszentgyoergyoen-jartunk

    Állatok Világnapja alkalmából a kvíz helyes megfejtői között ajándékokat sorsoltunk ki. Az egészségnap és az állatok világnapja alkalomból az iskolai faliújságon egy kiállítást szerveztünk diákjaink munkáiból.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/allatok-vilagnapja-2022

    Részt vettünk egy csapattal (10.E) a „Keresd a jelet!” elnevezésű pályázaton.

    A Világ Legnagyobb Tanórája hetében felhívtuk a figyelmet, hogy a diákoknak is mennyi mindent lehet tenni a szebb és jobb környezetért. Pályázatot adtunk be a helyi szinten megvalósítható Globális célokról.

    2022. október 7-én került megrendezésre „Egy éjszaka a Csihában” elnevezésű programunk. Az este folyamán változatos programokon vehettek részt a diákok. A tornateremben éjszakai röplabda, az udvaron lámpafényes kerékpáros ügyességi verseny, kincskeresés sötétben, az aulában asztalitenisz és csocsó verseny került megrendezésre. A Diákönkormányzat egész éjjel palacsintasütéssel kedveskedett a vendégeknek. A sportszerű és színvonalas mérkőzések, versenyek győztesei oklevél és tárgyjutalomban részesültek.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/egy-ejszaka-a-csihaban-1

    Idén a pandémia után végre újra kimehettünk a pályaorientációs napon a vállalatokhoz. Erre 2022. november 10-én került sor.  A nap folyamán a szakmacsoportok ellátogattak a szakmai tanárok által kiválasztott helyekre. A látogatások során kérdéseket tehettek fel, és betekintést nyerhettek a való világ rejtelmeibe. Visszatérve az iskolába a feladat mindenki számára egy ppt összeállítása volt, mely bemutatta az adott szakmát, illetve a meglátogatott helyet. Mivel Ökoiskola is vagyunk, ezért fontos volt, hogy egy olyan téma is legyen az összeállításban, hogy az adott hely, milyen környezetbarát megoldásokat tart szem előtt munkája során.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/palyaorientacios-nap-1

    Az Országos Ökoiskolai Konferencián képviseltettük az iskolát, melyet online formátumban rendeztek meg.

    A Hajdú- Bihar Megyei Értéktár hirdette meg a Megyénk kincsei elnevezésű vetélkedőt, melyen iskolánk 5 csapattal pályázott. Egy csapat továbbjutott a második fordulóba. A verseny még jelenleg is tart.

    Idén rendezték meg először decemberben az Állatvédelmi Témahetet, melyhez iskolánk is csatlakozott. A hét folyamán fotókiállítást rendeztünk a diákok és a tanárok kiskedvenceinek fotóiból. A témahéthez kapcsolódó kisfilmek segítettek a diákok számára, hogy jobban betekinthessenek egy- egy környezetvédelmi terület mindennapjaiba.

    Az adománygyűjtés a karácsonyi időszakban idén se maradhatott el. Már novemberben elkezdtük a gyűjtést mind a HÁLA (Hajdúnánási Állatvédő Alapítvány), mind pedig a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat számára. Fontosnak tartjuk, hogy minél több diákunk átérezze, hogy már egy kicsike segítség is mennyit tud jelenteni a menhelyen bentlakók számára. 160 kg élelmet sikerült összegyűjtenünk. Hétvégente a lelkes aktivistáknak lehetőségük van a „Sétálj Velem” programon is részt venni. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat számára tartós élelmiszereket, játékokat, ruhaneműket, vegyi árukat gyűjtöttünk.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/jonak-lenni-jo-1

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/allatvedelmi-temahet

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/karacsonyi-adomanygyujtes

    Karácsonyra hangolódva egy sütivásárt szerveztünk, melyet a 11. A osztály szervezett. Szépen feldíszítették a karácsonyi vásárra kijelölt épületrészt. Diáktársaik és tanáraik számára készültek kedves kis meglepetésekkel, karácsonyi sütivásárt tartottak. Finom teát készítettek, otthon sütött édes és sós aprósüteményeket hoztak, valamint zsákbamacska vásárt szerveztek az iskola aulájában. Volt, aki beöltözött Mikulásnak, Krampusznak, Angyalkának. Szerencsére igen nagy volt az érdeklődés, minden elfogyott a nap végére.

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/karacsonyra-hangolodva

    Magyar Természetvédők Szövetsége hirdette meg a Scan4Chem- Szkennelj a változásért! versenyt. Iskolánk is pályázott egy csapattal. A háromfordulós megmérettetés során változatos, kreatív és játékos feladatok segítségével ismerkedhettek meg a diákok a vegyi anyagokkal, összetételükkel, felmérhették vásárlási szokásaikat, illetve tanácsokat kaptak, hogy a jövőben hogyan válhatnak tudatos vásárlókká. A feladatok között volt figyelemfelhívó plakát és facebook bejegyzés készítése a veszélyes anyagokról, tesztek kitöltése, piktogramok értelmezése. Iskolánk csapata a ”Csipet csapat” a végső megmérettetésben az 56 résztvevő csapat közül az előkelő harmadik helyen végzett. A beküldött szkennelések számai alapján is volt egy külön értékelés, melyben az első helyezést értük el. A csapat tagjai: Dudás Mercédesz, Reszegi Klaudia és Porkoláb Miklós (10. E osztályos tanulók).

    https://csiha-hnanas.hu/hirek/scan4-chem-vetelkedo-szkennelj-a-valtozasert

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

    Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

    Környezetvédelmi foglalkozáson vett részt 2024. április 15.-én a 10. B osztály.

    2024. ápr. 22.


    Őrült zsenik a döntőben

    Őrült zsenik a döntőben

    Még novemberben vette kezdetét az Act Local! Green Startup Challenge országos üzleti fenntarthatósági verseny, melynek döntője 2024. 04. 12-13.-án került megrendezésre Budapesten. Iskolánk az induló 75 csapat közül a két fordulót követően bejutott az országos döntőbe. Az „Őrült zsenik” csapatát Dudás Mercédesz (11. E), Vágó Brigitta (11.E) és Csuka Lajos Gábor (11. G) osztályos tanulók alkották, felkészítő tanáruk: Ötvösné Kéki Piroska.

    2024. ápr. 21.


    "Hagyományok- Ízek-Régiók" országos Tudományos Diákkonferencia

    "Hagyományok- Ízek-Régiók" országos Tudományos Diákkonferencia

    Egy újabb versenyen mérettették meg magukat Dudás Mercédesz és Csuka Lajos végzős tanulók.

    2024. ápr. 20.



    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

    4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

    Telefon: +3652570532

    E-mail: titkarsag@csiha.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030/014


    2024Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola