SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/014 | 4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

Intézmény logo

Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. márc. 18.


    Továbbjutás az Act Local! Green Startup Challenge verseny második fordulójába

    Országos Üzleti Fenntarthatósági versenyen indult el iskolánk háromfős csapata még 2023. novemberében. Név szerint: Dudás Mercédesz (11.E), Vágó Brigitta (11.E) és Csuka Lajos (11.G), felkészítő tanár: Ötvösné Kéki Piroska. Az első fordulóban egy 32 feladatból álló feladatlapot kellett kitölteni, melyre 3 nap állt rendelkezésre. A feladat kérdései a környezetvédelemre, illetve a környezetvédelmi civil szervezetek munkájára kérdeztek rá. Az Őrült zsenik névre hallgató csapatunk sikerrel vette az első akadályt, hisz a 75 csapat közül az 5. helyen jutottunk tovább a verseny második fordulójába.

    Továbbjutás az Act Local! Green Startup Challenge verseny második  fordulójába

    A második forduló feladata egy a diákok által kitalált környezetvédelmi projekt elindítása volt. A feladat megvalósítására 3 hónapot kaptunk. A sok ötletelés követően a következő projektelemeket valósítottuk meg:

    1. Honlap készítése

    Évek óta zajlik iskolánkban szelektív hulladékgyűjtés. A városunkban 2023. július 1-ig működött az aludoboz visszaváltó automata. Az új rendelkezések miatt ez a lehetőség megszűnt az aludobozok leadására. Így térképeztük fel városunk szelektív hulladékgyűjtő helyeit. Az elmúlt időszakban csak 2 helyre hordtuk az alumínium és üveg hulladékainkat. Tovább gondoltuk a dolgot és kitaláltuk, hogy legyen egy honlap, ahol mások számára is elérhető lesz a szelektív hulladékgyűjtő helyek ismerete (17 ezres városról beszélünk). Segítséget kértünk informatikatanárunktól (Csuka László) és létrejött a Trashweb.nhely.hu oldal (forrás: saját honlapunk: http://www.trashweb.nhely.hu/). Az oldalon térkép segítségével lehet navigálni a gyűjtőhelyek között. A szelektívhulladékgyűjtéssel kapcsolatos érdekes és hasznos cikkeket is feltüntettünk. Így kerül bemutatásra Alukapitányunk is. Tudjuk, hogy idén július 1-től már működni fog a visszaváltó rendszer, de addig is a termelt hulladékot szabályosan kell elhelyezni.

    1. Alukapitány megalkotása

    Ő az oktatási projektünk része. Egyik csapattársunk (Csuka Lajos) rajzolta meg. Azt gondoltuk, hogy legyen megnyerő a kicsik számára, így jött az elnevezés és a kivitelezés. A rajzunkat az egyik helyi kézműves termékek előállításával foglalkozó vállalkozó (Pálóczi Valéria) keltette életre. Megtetszett neki az ötletünk, hogy mi a célunk ezzel a figurával. Elkészítette számunkra teljesen ingyen a figurákat. Nagyon jó volt látni, hogy a rajz megelevenedett. Szándékunk, hogy a város minden óvodája (6 db) kap egy Alukapitányt.  Az Alukapitányok már elkészültek. A figura segítségével életszerűbben lehet a kicsiknek bemutatni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ezen belül az aludobozok további életét. Fontosnak tartjuk, hogy ez már kiskorban elinduljon.

    1. Munkafüzet

    Terveink között volt egy kis munkafüzet kiadása is (A/5-ös méretben): Alukapitány kalandjai címmel, melyben egy képregény, színező, játékos feladatok kaptak volna helyet. Memória kártyát is szerettünk volna, de más iskolai kötelezettségek miatt ezekre a tervekre már nem volt időnk a pályázat leadási időpontjáig. Tervünk, hogy a fenntarthatósági hétre elkészüljenek ezek az elgondolások.

    1. Alkoss újat! aludobozból verseny meghirdetése

    Január elején hirdettük meg általános iskolásoknak az Alkoss újat! aludobozból újrahasznosítási versenyt. A felhívást a környező városok általános iskoláiba küldtük ki. A felhívás iskolánk facebook oldalán is elérhető volt (forrás: iskola facebook oldala: https://www.facebook.com/photo?fbid=890236639769208&set=a.483677053758504 )  A versenyre 3 város, 4 iskolájából érkezett 21 pályamunka. Az értékelésbe diákjainkat is bevontuk. Az osztályok meglátogatták a kiállítást és szavazataikat leadták. Így alakult ki a közönségszavazás eredménye. A pályamunkák megismerése során megfigyelésre és átbeszélésre került elkészítési metodikájuk, ötletességük is a tárgyaknak. Az eredményhirdetésre 2024. február 27-én került sor, melyre meghívtuk a pályamunkák elkészítőit, felkészítőit (forrás: iskolai facebook: https://www.facebook.com/photo/?fbid=924729786319893&set=pcb.924730546319817 )

    Az „Alkoss újat aludobozból!” verseny eredményhirdetése:

    1. helyezett: Tuborg vonat – 4OKOS csapat (Bocskai AMI): Kiss Imre, Csikós Botond, Révész Márton, Czipa Zalán
    2. helyezett: Madáretető – Újrahasznosítók csapat (Bocskai AMI): Budavári Kitti, Budavári Hanna, Oláh Hanna
    3. helyezett: Ékszerek - Palackok csapat (Bocskai AMI): Horváth Sára, Horváth Jázmin

    Abszolút különdíjas: Coca-cola vonat - Nagy Noémi – Szorgalmatosi Deák Ferenc Református Általános

    Különdíj: Babajátékok – Kincsvadászok csapat (Bocskai AMI): Domán Zoé, Péter Bence

    Köszönjük a pályaműveket!

    1. Előadások tartása

    Bevontuk az iskola diákjait is a projektünkbe. Egy előadást készítettünk és mutattuk be az osztályoknak az aludobozok körforgását. 9.-es kereskedelmi értékesítők csapatával karöltve, a Zöld Hírek faliújságunkra installációt készítettünk az alumínium fontosságáról. Tavasszal a fenntarthatósági témahéten, egy a témában jártas előadót

    1. Tiktok videó készítése

    A verseny promótálására tiktok videókat is készítettünk (forrás: iskolai tiktok oldal https://www.tiktok.com/@csiha_suli_nanas/video/7332562660229221665?is_from_webapp=1&web_id=7332561278542775841, https://www.tiktok.com/@csiha_suli_nanas/video/7340763028503285024?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7335056358549505568

    Összességében elmondható, hogy terveink többségét meg tudtuk valósítani. Jó volt új ismereteket átadni diáktársainknak. A két hetente tartott megbeszélések mindig jó hangulatban teltek, és így az ötletelés is könnyebb volt. Álmunkban se gondoltuk volna, hogy Alukapitány rajzunk megelevenedik majd. Bízzunk benne, hogy az óvodában örömmel fogják a kicsik fogadni Alukapitányt, és történeteket kitalálva elevenedik meg figuránk az újrahasznosítás területein.

    Bízunk benne, hogy projektünket érdemesnek találja a zsűri arra, hogy a döntőben is megmérettethessék diákjaink magukat.

    GALÉRIA

    Életképek a projekt megvalósulásáról

    alu.png
    aluplakát.png
    kk.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Petőfi arcai

    Petőfi arcai

    2024. március 20-án iskolánk tanulói megtekinthették a BOREKO Egyesület Petőfi arcai című előadását. A János vitéz c. elbeszélő költemény alapján megírt színdarab számos dallal, tánccal, és rajzfilmrészlettel gazdagított előadását nagy érdeklődéssel fogadták diákjaink.

    2024. ápr. 13.


    Csiha nap 2024

    Csiha nap 2024

    Csiha napi rendezvények iskolánkban

    2024. ápr. 11.


    K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő

    K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő

    Iskolánk egy csapata is részt vett a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügy versenyén a 9-11. osztályosok kategóriában.

    2024. ápr. 2.



    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

    4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

    Telefon: +3652570532

    E-mail: titkarsag@csiha.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030/014


    2024Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola