SZC logo

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

OM kód: 203030/014 | 4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

Intézmény logo

Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. júl. 14.


admin

    Beszámoló oktatói mobilitás szakmai tanulmányút 2022-1-HU01-KA122-VET-000079904

    2023. július 1.-6. között Erasmus+ tanári mobilitásban volt lehetőségem részt venni Görögországban, Neos Panteleimonban. Mint turizmus-vendéglátás oktatást folytató szakképző intézmény vezetője és nyelvtanára kíváncsi voltam, milyen lehetőségeket tud biztosítani ez a program új ismeretek és tudás megszerzésére területén.

    Beszámoló  oktatói mobilitás szakmai tanulmányút 2022-1-HU01-KA122-VET-000079904

    2023. július 1.-6. között Erasmus+ tanári mobilitásban volt lehetőségem részt venni Görögországban, Neos Panteleimonban. Mint turizmus-vendéglátás oktatást folytató szakképző intézmény vezetője és nyelvtanára kíváncsi voltam, milyen lehetőségeket tud biztosítani ez a program új ismeretek és tudás megszerzésére területén. Miután tanulóink májusban szakmai tanulmányúton jártak kint, hiszek abban, hogy ez a program lendületet hoz intézményünk életébe, ablakot tudunk számukra nyitni Európára.

    A hajnali fél hármas érkezéskor nyomon követhettem az éjszakai csekkolást, a biztonsági karszalag felrakását és szobák önálló, vagy épp londinerekkel biztosított elfoglalását. A bejelentkezés űrlapját másnap reggel töltöttük ki - ki egyénenként, ki szobára. Remek lehetőség volt számunkra először angol nyelven kommunikálni. Ezt a szituációt a szakmai idegen nyelvórán eljátszani hasznos helyzetgyakorlatnak tűnik, ahol a diákok kreativitása, problémamegoldó képessége is jól fejleszthető.

    A svédasztalos reggelik és vacsorák során megtapasztalhattam a vendéglátók maximális odafigyelését a különböző étkezési szokásokkal bíró vendégekre, a bőséges kínálatra. Észrevettem, hogy magyar erasmusos tanulók három hónapos gyakorlatukat töltik a szállodában. A kétnyelvű kommunikáció éles helyzetében ezek a fiatalok ügyesen helytálltak: hol magyar társuk, hol a görög tulajdonos utasította őket egy újabb feladat elvégzésére vagy tanította be nekik a tálalás, felszolgálás gyakorlatát. A munkakörnyezetük a hotel területén egy hazai hasonló kategóriás helyhez hasonló volt, a tapasztalt görög kollégák türelemmel irányították őket.

    Délután már Panteleimon óvárosának lépcsőin annak rövid történetét hallhattuk kísérőnktől, kipróbálhattuk a helyi cippurót, ízesített mézeket, bio testápolókat. Majd az Orient Express alagútjában lévő Gallaria bárban fogyasztottuk el jól megérdemelt hűsítőnket. Fontosnak tartom, hogy sok színes információ is eljusson hozzám, még emlékezetesebbé téve a látogatást. Tudom, hogy tanulóink a turizmus képzés során földrajzi, kulturális és gasztronómiai ismeretek sokaságát sajátítják el az adminisztrációs feladatokon túl, és szeretném, ha majdan az intézményünkből kikerülő turisztikai szakemberek szervezési kompetenciái is jó alapokról fejlődnének majd tovább.

    Második napunkat a Meteórák meglátogatása töltötte ki, amelyre hangolódásként az ott található ikonfestő műhelyt is meglátogattuk. A csodás kilátás, a hely hangulata magával ragadott minket.

    Utazásunk harmadik napja nemcsak a hajnali kelésről marad emlékezetes, de az olvasással töltött buszozásról és a kihagyhatatlan tengeri hajóútról is Skiathos szigetére. A hajókapitány és animátor segítői mindent megtettek, hogy élmény dússá varázsolják kétórás utunkat: volt görögtánc tanítás, közös éneklés, delfin keresés, hajók találkozása. A nemzetközi (lengyel, orosz, ukrán, német és magyar) turistasereg ugyan keveset váltott szót, de én orosz szakosként is kihasználtam a helyzetet nyelvismeretem felfrissítésére.

    Utunk során ízelítőt kaptunk a két ebédünk során a szerb gasztronómiába, vendéglátásba a megállóink során.

    Bár szoros programban vettünk részt, mégis betekintést nyertünk egy másik kultúrába, megerősítést kaptunk, hogy az idegen nyelv és szakmai nyelv fejlesztése középiskolásaink esetében továbbra is hangsúlyos kell maradjon, a kísérő oktatók Erasmusban szerzett tapasztalatait érdemes lesz beépítenünk a tanterveinkbe akár projektoktatást is szervezve.

     

    Pappné Fülöp Ildikó

    GALÉRIA

    Galéria

    Csiha csoport.jpg
    Csiha csoport_5.jpg
    Csiha csoport_4.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Felvételt nyert tanulók jegyzéke

    Felvételt nyert tanulók jegyzéke

    Felvételt nyert tanulók jegyzéke

    2024. ápr. 29.


    Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

    Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

    Környezetvédelmi foglalkozáson vett részt 2024. április 15.-én a 10. B osztály.

    2024. ápr. 22.


    Őrült zsenik a döntőben

    Őrült zsenik a döntőben

    Még novemberben vette kezdetét az Act Local! Green Startup Challenge országos üzleti fenntarthatósági verseny, melynek döntője 2024. 04. 12-13.-án került megrendezésre Budapesten. Iskolánk az induló 75 csapat közül a két fordulót követően bejutott az országos döntőbe. Az „Őrült zsenik” csapatát Dudás Mercédesz (11. E), Vágó Brigitta (11.E) és Csuka Lajos Gábor (11. G) osztályos tanulók alkották, felkészítő tanáruk: Ötvösné Kéki Piroska.

    2024. ápr. 21.



    Partnereink

    SZC logo

    Berettyóújfalui Szakképzési Centrum


    Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola

    4080 Hajdúnánás, Baross utca 11.

    Telefon: +3652570532

    E-mail: titkarsag@csiha.berettyoujfaluiszc.hu

    OM azonosító: 203030/014


    2024Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola