Pályaorientációs nap

VIDEÓ a képre kattintva

Bűnmegelőzési program az iskolánkban

A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a SZOCIOGRAMM Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft együttműködésében lebonyolításra kerülő SKILL&ART a Biztonságos Kikapcsolódásért című, BM-21-P-0045 azonosító számú pályázati programhoz kapcsolódó hanganyagokat juttatott el iskolánknak.

Az Egységes Nyomozóhatósági Ügyészségi és Bírósági statisztika alapján az elmúlt 3 évben 337 esetben 14 év alatti gyermek és 1391 fiatalkorú vált ismertté megyénkben bűnelkövetőként.

Ennek megelőzése céljából a rendőrség kiemelt figyelmet fordít erre a korosztályra, rendhagyó órák, interaktív tájékoztatók, előadások és kampányok keretében igyekszik minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a prevenció és a kortárssegítés fontosságára.

Ez a program nem az elrettentés módszerére épül, tartózkodik az ilyen elemektől, inkább felvilágosít, ismereteket közvetít, és az attitűdváltozást célozza meg. Minden osztály meghallgatta a hanganyagokat, melyek a következő témákról szóltak:

 • Agresszor: iskolai bántalmazások (verbális, testi)
 • Kihívás: az interneten terjedő különböző kihívások és következményei
 • Lázálom: alkohol, drogfogyasztás, függőségek
 • Terror: iskolai kirekesztés, megalázás, bántalmazás
 • Világháló: a világháló veszélyei
 • Védtelen: parti drogok a szórakozóhelyeken (italba csempészett drogok következményei).

Ezt követően osztályfőnökeik segítségével feldolgozták azokat. A megbeszélést segítette, hogy az alaptörténet követte a felvetés: mi lesz, ha nem lépünk közbe. A diákok többségét megérintették a témák, sokan szorongva hallgatták meg azokat. Véleményük szerint hasznos, igazán a lélekre ható anyagok voltak, ami után sokan azt választanák, hogy közbe lépnek a történet pozitív befejezése végett.  Kiállnának megalázott osztálytársuk mellett, nemet mondanának a felkínált drogokra, nem regisztrálnának veszélyesnek tűnő oldalakra, elutasítanák az internetes ostoba, sokszor veszélyes kihívásokat,nem hagynák őrizetlenül poharukat a szórakozóhelyen, idegenektől nem fogadnák el a felkínált italt.

Bízom abban, hogy ha hasonló valós helyzetbe kerülnek TUDNI, FOGJÁK A HELYES LÉPÉST!

„A bűn az, ami a világot embertelenné teszi.
A bűn az, ha nem teszem meg a jót, amit megtehetek.” (Henri Boulad)

Öko tablók készítése és madáretetők kihelyezése a Pályaorientációs nap keretében

2021. november 30-án tartotta iskolánk az idei Pályaorientációs napját. A diákok egyik feladata az volt, hogy szakmájukhoz/ágazatukhoz kapcsolódóan készítsenek egy öko tablót, mely az újrahasznosítható anyagokat mutatja be, „Újrahasznosítás a …….. területen” címmel. Az elkészült tablók is mutatják, hogy mennyi mennyi lehetőség van az újrahasznosítás területén, csak észre kell vennünk. Így betekintést nyertünk a szociális, gépészet, turizmus-vendéglátás, informatika, építőipar, elektrotechnika, járműipar és gépészet, illetve a kereskedelmi ágazat nyújtotta újrahasznosítási lehetőségekbe. A tablók az iskola aulájában található faliújságra kerültek kifüggesztésre.

A nap további részében kihelyezésre kerültek a madáretetők és a madárház is.

Eredményes részvétel az I. Draviczky Imre Helytörténeti Pályázaton

Nyáron került meghirdetésre első alkalommal a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény által az I. Draviczky Imre Helytörténeti Pályázat. A pályázat célja, hogy összegyűjtse Hajdúnánás emlékeit, a benne élő családok történetét. Iskolánk- Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola- 6 pályamunkát nyújtott be, melyek az elmúlt évek alatt íródtak tudományos diákkonferenciákra.

Az eredményhirdetésre 2021. november 17-én került sor a 48. Levéltári Napok keretében. A benyújtott pályamunkákat Dr. Csiszár Imre Hajdúnánás alpolgármestere értékelte, és a díjakat átnyújtotta.

 

A 13-18 éves korosztály helyezettjei jelenlegi és volt diákjaink közül kerültek ki:

I. helyezés: Molnár Julianna és Ortó Regina

A pályázat címe: Édes szakmák Hajdúnánáson

Nyereményük: Könyvutalvány 10000 Ft értékben és 10000 Ft értékű Hajdúnánási kiadványok könyvcsomag

II. helyezés: Csiszár Nikolett és Kántor Magdolna

A pályázat címe: ”Pálinkás jó reggelt!”

Nyereményük: 7000 Ft értékű Hajdúnánási kiadványok könyvcsomag

III. helyezés: Horváth Vivien és Tóth Anita

A pályázat címe: A tej útja, helyi termékek előállítása a hajdúnánási Martinek Farmon

Nyereményük: 5500 Ft értékű Hajdúnánási kiadványok könyvcsomag

KÖZMAG + 1. ÉVF. 3. LAPSZÁM

Nálunk járt a Zöld Európa Tanoda

Iskolánkban 2021. november 11-én a 9A és a 9B osztályok vehettek részt a Zöld Európa Tanoda projekt előadásán és iskolai interaktív – játékos foglalkozásán.

A tanulók megismerkedhettek az éghajlatváltozás következményeivel és azzal mit tehetnek egyéni, közösségi szinten a környezetük védelme érdekében. Javaslatokat kaptak mit tehetnek egy általános reggelen, iskolában és a szabadidejükben, hogy környezetük szennyezését – károsítását csökkenthessék.

Az előadást egy interaktív feladat követte, amiben a tanulóknak különböző szituálciókat kellett eljátszaniuk a hétköznapi környezettudatosabb bevásárlásról, papírfogyasztás csökkentéséről, kevesebb húsfogyasztásról és a felesleges elektromos eszközök vásárlásáról.

A tanulók számára szervezett ismeretterjesztő programot az alábbi tények tudatosítása miatt tartottuk fontosnak.

 

Ahhoz, hogy a Föld jelenlegi
élő rendszereit és
ezen alapuló civilizációnkat,
az emberiséget meg tudjuk menteni,
a világnak az elkövetkező 10-15 évben
két szorosan összefüggő válsággal kell megküzdenie:
 az ökológiai és a klímaválsággal.
Mára már mindenki számára nyilvánvaló tény,
hogy mindkét vészhelyzetet a fenntarthatatlan, pazarló,
a természetet kizsigerelő emberi tevékenység okozta.
Ebből az következik, hogy csak akkor remélhetünk változást,
ha ezeket a pusztító cselekedeteket sűrgősen és alapjaiban átalakítjuk.
Ehhez elengedhetetlen, hogy az összes ágazat, minden döntéshozatali folyamatában
az élővilág és a klíma védelme fő szempontként szerepeljen.
Korábbi 2050-re jósolt,
a 100 évvel ezelőtti éves
középhőmérséklethez
képest 1,4 – 1,9 fokos
emelkedést már 2010-re elértük.
A felmelegedés mellett a
másik aggasztóbb változás
az éves csapadékmennyiség
jelentős csökkenése.
Egyre gyakoribb és
súlyosan aszályos
időszakokra számíthatunk,
 enyhébb telekre és egyre
kiszámíthatatlanabb időjárásra,
özönvízszerű hírtelen esőzésekre.

II. ORSZÁGOS 3D NYOMTATÓVAL KÉSZÍTETT HÍDÉPÍTŐ VERSENY

TeSzedd!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk egyik legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár kilencedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Mi is csatlakoztunk ehhez a nemes mozgalomhoz! Az iskola körüli utcákat igyekeztek diákjaink szebbé tenni.

Bemutatkoznak Csiha- díjasaink

Csiha – díj alkalmazotti kategória 2021-es győztese

 Csuka László

 A Csiha – díj felnőtt kategóriájának 2021-ik évi nyertese őshonos ’Csihás’. Ez azt jelenti, hogy az iskolánkban tanult, mint középiskolás, majd a diploma megszerzése után csatlakozott intézményünk pedagógus közösségéhez. Hosszú évek alatt jól megismertük, így talán nem elhamarkodott vélemény róla, hogy ő bizony egy megosztó személyiség. No nem a vélemények oszlanak meg róla, hanem ő osztja meg a tudását és tapasztalatait nemcsak a tanulókkal, hanem velünk kollegákkal és bárkivel, aki erre kéri. Nem tudok példát arra, hogy nemet mondott volna bárkinek, aki hozzá fordult szakmai vagy egyéb segítségért. Pedig az iskolában betöltött funkciói és vállalt feladatai jóval túl mutatnak egy átlagos munkaköri leíráson.

Miután a Debreceni Egyetemen 2002-ben programozó matematikusi diplomát szerzett, informatika tanárként kezdte meg pedagógiai pályafutását, az akkor éppen közép és szakképző intézményként szereplő intézményünkben. Az informatika oktatása mellett osztályfőnökként, féltő gonddal navigálta diákjait a szakmai vagy érettségi vizsgák felé. 2010-től tevékenykedik közmegelégedésre a diákönkormányzatot segítő tanárként, és ebben a minőségében szervezi az iskolai rendezvények döntő többségét. Később az iskolánk képviseletében bekapcsolódott a Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát – medencében nevű programba, aminek keretében a környező országok magyar nyelvű szakképző intézményeinek diákjai ismerik meg egymás képzési rendszerét és a mindennapokat. A fent leírt szakmai munka mellett cseppet sem mellékesen, a kollegánk példás szülő is. Egy serdülő leány és egy óvodás fiú édesapja.

Szakközépiskolai kategóriában 2021-ben Csiha- díjat kapott diák

 Tóth Anita

Tanulmányait 3 évvel ezelőtt a 9. F osztályban kezdte el, mint eladó szakos tanuló. Szorgalma, szakma iránti alázata, már az első hetekben megmutatkozott. Közösségi emberként, szívesen vállalt részt az iskolai rendezvények előkészületeiben is. Az évek alatt egyik versenye követte a másikat. 2019-ban az Országos Tudományos Diákkonferencián mutatkozott be, ahol társával a Martinek Farmot mutatták be. Abszolút kategóriában (legjobb dolgozat és legjobb prezentáció) az előkelő első helyezést érték el.

2020-ban a „Nánási Portéka, mi így szeretjük” elnevezésű versenyen társával ugyancsak az első helyen végeztek. Ugyanebben az évben az iskola három fős csapatát erősítette az Innováció a fogyasztóvédelemben című versenyben. Csapatmunkájukkal sikerült bejutniuk az országos döntőbe, ahol a XVI. helyen végeztek.

2021-ben újra elindult párosban az Országos Tudományos Diákkonferencián, ahol maguk mögé utasították a versenyzőket és újra az első helyezést hozták el abszolút kategóriában.

Szakmai vizsgáját követően folytatta tanulmányait, jelenleg a 12.É osztály tagjaként célja az érettségi megszerzése.

Technikumi kategóriában 2021-ben Csiha – díjat kapott diák

 Gupcsó Tamás

Gupcsó Tamás 2016-ban kezdte meg tanulmányait intézményünkben gépészeti ágazaton. A természettudományok, választott szakmája és iskolája iránti szeretetét hadd igazolják az ő szavai:

„A gépészetben legjobban a tervezés érdekel, hiszen mindig szerettem rajzolni és szerkeszteni. A Csihában még nagyobb élvezetté vált számomra a tervezés akkor, mikor megismerkedtem a 3D-s nyomtatással. De robotika és fizika szakkörre is járok, melyeken nagyon jó hangulatban és hasznosan telik az idő.”

Tamás be is bizonyította, hogy a szakkörökön szerzett tudását képes eredményesen alkalmazni a gyakorlatban, ezt bizonyítja, hogy csapatával 5. helyezést ért el a Budapesten rendezett 3D-s Országos Hídépítő Versenyen. A 2020/2021-es tanévben jelentkezett az ÁSZÉV versenyre, melyen ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak megmérettetésén belül a Gépgyártás-technológiai ismeretek terület országos döntőjén 27. helyezést ért el.

Gupcsó Tamás részese az iskola pályaorientációs tevékenységének is, mivel több beiskolázási rendezvényen képviselte már a Csihát. De Hajdúnánás életébe szintén aktívan bekapcsolódik, hisz a Kendereskert szakképesített túravezetőjeként szívesen mutatja meg a város ezen értékeit az érkező idegeneknek. A természeti értékek iránti rajongásával szembesülhetünk a világhálón megjelenő csodálatos növénykülönlegességeit csodálva.

Légy Te is Pénzügyi Junior Klasszis!

Idén is megrendezésre került november 4-én a Légy Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi online verseny. A megmérettetés során többek között olyan témák kérdései jelentek meg az 50 kérdés között, mint a családi költségvetés, hogyan fizessünk a telefonunkkal, hogyan kerüljük el a pénzügyi csalókat, hogyan kell fizetni adót, illetve hogyan kamatozhat a spórolt pénzünk. A versenyre 12 – 4 fős – csapat regisztrált több évfolyamról (9. F, 10. A,10.E, Kk 12.É, 13.A). Ez a tavalyihoz képest nagyfokú emelkedés, hisz akkor csak 5 csapat versengett. Bár továbbjutni egyik csapatnak se sikerült, viszont tisztességesen helytálltak és újabb pénzügyi ismeretekkel gazdagodtak diákjaink.

Iskolabemutató könyv
Beiskolázási tájékoztató
A szakképzés fut tovább! Tájékozódj a lehetőségekről!
Szerezz több információt képzéseinkről, iskolánkról az alábbi közösségi oldalakon!
 • BSZC Csiha facebook
 • Berettyóújfalui SzC facebook

 • Szakmaismertető videók
  palyaorientacio.munka.hu/szulok/film

  Tanévnyitó ünnepség a Csihában

  Új szakképzési formák

  Ezek is mi vagyunk  Pénz7