Home » Uncategorized » Pénzmúzeumi látogatás

Pénzmúzeumi látogatás

2022. március 15-én nyitotta meg kapuit a Budapesten található Pénzmúzeum. A múzeum a régi Postapalotában kapott helyet, melyet a Magyar Nemzeti Bank megvásárolt és felújítatott.

A 2400 négyzetméter alapterületű modern pénztörténeti interaktív kiállításra látogatott el 2022. május 6-án a BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola egy csoportja. Mint Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola, fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok tisztában legyenek az alapvető pénzügyi ismeretekkel, újdonságokkal, ezt a célt szolgálta ez a kirándulás is.

Az 5 állomásos tárlatvezetés során a pénz kialakulásától, a monetáris politika működésén át egészen a tőzsde világáig jutottunk el. Az interaktív tudásfal segítségével az Aranybányákat ismerhettük meg. A cserekereskedelem világába csöppenhettünk be interaktív játékok segítségével. A protopénzek (éremgyűjtemény) szemügyre vételével betekintést nyerhettük a régi pénzek gyűjteményébe. Megismertük a bankjegyek biztonsági elemeit. Csőposta használatával üzenhettünk egymásnak. Megnézhettük, hogyan volt régen kialakítva egy bank. A monetáris politika működését érthettük meg installációk kipróbálásával. Egy internetes vásárlás működési mechanizmusát követhettük végig. Megtapasztalhattuk, hogy milyen brókernek lenni a tőzsdén. Emlékpénzt nyomtathattunk a saját képmásunkkal kitöltve. A színes programok végén mégis a 12,5 kg-os aranyrúd megemelése jelentette a csúcspontot.  Az interaktív tárlatvezetés végén egy -egy aranyszínű tollat és egy pénzmúzeumos nyakpántot kaptunk ajándékba.

A kirándulás következő állomása a Parlament volt. Az ikonikus építmény kinézeténél csak a belseje nyűgözte le jobban a diákokat. Szemtanúi lehettünk az előttünk elhaladó Giro d’Italia kerékpárverseny népes táborának is.

Az élményekben gazdag kirándulás itt még nem ért véget, hisz a napot Európa második legszebb, a Nyugati téren található McDonald’s éttermében zártuk.

Iskolabemutató könyv
Beiskolázási tájékoztató
A szakképzés fut tovább! Tájékozódj a lehetőségekről!
Szerezz több információt képzéseinkről, iskolánkról az alábbi közösségi oldalakon!
 • BSZC Csiha facebook
 • Berettyóújfalui SzC facebook

 • Szakmaismertető videók
  palyaorientacio.munka.hu/szulok/film

  Nyílt nap

  Tanévnyitó ünnepség a Csihában

  Új szakképzési formák

  Ezek is mi vagyunk

  Pénz7