Home » Uncategorized » Bűnmegelőzési program az iskolánkban

Bűnmegelőzési program az iskolánkban

A rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét. Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a SZOCIOGRAMM Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft együttműködésében lebonyolításra kerülő SKILL&ART a Biztonságos Kikapcsolódásért című, BM-21-P-0045 azonosító számú pályázati programhoz kapcsolódó hanganyagokat juttatott el iskolánknak.

Az Egységes Nyomozóhatósági Ügyészségi és Bírósági statisztika alapján az elmúlt 3 évben 337 esetben 14 év alatti gyermek és 1391 fiatalkorú vált ismertté megyénkben bűnelkövetőként.

Ennek megelőzése céljából a rendőrség kiemelt figyelmet fordít erre a korosztályra, rendhagyó órák, interaktív tájékoztatók, előadások és kampányok keretében igyekszik minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a prevenció és a kortárssegítés fontosságára.

Ez a program nem az elrettentés módszerére épül, tartózkodik az ilyen elemektől, inkább felvilágosít, ismereteket közvetít, és az attitűdváltozást célozza meg. Minden osztály meghallgatta a hanganyagokat, melyek a következő témákról szóltak:

 • Agresszor: iskolai bántalmazások (verbális, testi)
 • Kihívás: az interneten terjedő különböző kihívások és következményei
 • Lázálom: alkohol, drogfogyasztás, függőségek
 • Terror: iskolai kirekesztés, megalázás, bántalmazás
 • Világháló: a világháló veszélyei
 • Védtelen: parti drogok a szórakozóhelyeken (italba csempészett drogok következményei).

Ezt követően osztályfőnökeik segítségével feldolgozták azokat. A megbeszélést segítette, hogy az alaptörténet követte a felvetés: mi lesz, ha nem lépünk közbe. A diákok többségét megérintették a témák, sokan szorongva hallgatták meg azokat. Véleményük szerint hasznos, igazán a lélekre ható anyagok voltak, ami után sokan azt választanák, hogy közbe lépnek a történet pozitív befejezése végett.  Kiállnának megalázott osztálytársuk mellett, nemet mondanának a felkínált drogokra, nem regisztrálnának veszélyesnek tűnő oldalakra, elutasítanák az internetes ostoba, sokszor veszélyes kihívásokat,nem hagynák őrizetlenül poharukat a szórakozóhelyen, idegenektől nem fogadnák el a felkínált italt.

Bízom abban, hogy ha hasonló valós helyzetbe kerülnek TUDNI, FOGJÁK A HELYES LÉPÉST!

„A bűn az, ami a világot embertelenné teszi.
A bűn az, ha nem teszem meg a jót, amit megtehetek.” (Henri Boulad)

Iskolabemutató könyv
Beiskolázási tájékoztató
A szakképzés fut tovább! Tájékozódj a lehetőségekről!
Szerezz több információt képzéseinkről, iskolánkról az alábbi közösségi oldalakon!
 • BSZC Csiha facebook
 • Berettyóújfalui SzC facebook

 • Szakmaismertető videók
  palyaorientacio.munka.hu/szulok/film

  Nyílt nap

  Tanévnyitó ünnepség a Csihában

  Új szakképzési formák

  Ezek is mi vagyunk

  Pénz7