Home » Uncategorized » Szállodai recepciós vizsga

Szállodai recepciós vizsga

2021. február 10-én a 12. A osztály turisztika szakmacsoportja szállodai recepciós mellék-szakképesítési vizsgát tett. Mivel ez egy gyakorlati vizsga, így a tanulóknak elsősorban több kisebb gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk, de a feleletük során ismertetniük kellett az adott feladathoz kapcsolódó alapvető fogalmakat, elméleti tudnivalókat is (ellátási formák, szobatípusok, szolgáltatások, Vásárlók Könyve stb.).

Minden tétel tartalmazott egy tipikus recepciós feladatot (foglalás visszaigazolása, vendég be- és kijelentkeztetése, szolgáltatások igénybevétele, számla kiállítása stb.), valamint egy speciális(abb) szállodai szituációt (pl.: a vendég balesetet szenved, eltűnik a telefonja, váratlanul elutazik, szobacserét kér, panaszt tesz a Vendégkönyvbe, tűz keletkezik stb.).

A vizsgázóknak a feladatok végrehajtására 60 percük volt, mely során használniuk kellett egy szállodai szoftvert (SabeeApp.com), illetve a szállodákban is használatos bizonylatokat, nyomtatványokat (bejelentő lap, áthelyezési ív, recepciós ív, készpénzfizetési számla stb.). Majd a felkészülési idő letelte után egy háromtagú pártatlan bizottság előtt ismertették a megoldásaikat magyarul, de mindegyik tételben egy – egy feladatrészt a tanult idegen nyelven is el kellett mondaniuk.

A 10 fős társaság valamennyi tagja sikeresen megbirkózott a kapott feladatokkal, és a kezdeti idegességüket leküzdve mindannyian rendezetten, határozottan adták elő a mondanivalójukat. A bizottság egy tanulónak közepesre, háromnak jóra, hatnak pedig jelesre értékelte a feleletét, így a csoport 4,5-es átlaggal zárta a vizsgát.

Igazgatói pályázat

Jön a 2021-2022-es tanévünk!
Szerezz több információt képzéseinkről, iskolánkról az alábbi közösségi oldalakon!
 • BSZC Csiha facebook
 • Berettyóújfalui SzC facebook

 • Szakmaismertető videók
  palyaorientacio.munka.hu/szulok/film
  Tagozatkódok

  Új szakképzési formák

  Ezek is mi vagyunk